5 Şubat 2025

Mersin Eğitim Haberleri: Güncel ve Tarafsız Haberler

Güncel ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve Mersin eğitim haberleri ile dünyayı keşfedin!

Yalancı yağlar en çok kalbi vuruyor

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, genellikle fast food ve paketli gıdalarla beslenen herkesi “gizli tehlike’’ trans yağlara karşı uyardı ve “Farkında olmadan tüketilen ve sentetik oldukları için ‘yalancı yağ’ olarak nitelendirilen bu yağlar en çok kalbe zarar veriyor’’ dedi.

Trans Yağlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trans yağlar, ucuz bitkisel yağların yüksek basınç ve yüksek ısı altında hidrojenizasyonuyla üretilmektedir. Bu işlem sırasında yağa nikel oksit, nişasta ve kıvam verici kimyasallar da eklenmektedir.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk

Trans yağlar, ucuz olmaları, uzun raf ömürleri, tekrar tekrar kullanılabilme özellikleri ve gıdaya lezzet katmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak, bu tür yağların tüketilmesi, birçok hastalığa zemin hazırlayabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, trans yağların potansiyel tehlikelerine dikkat çekerek şunları belirtmektedir:

NASIL ÜRETİLİR?

Trans yağların ham maddesi bitkisel sıvı yağlardır. Sağlıklı olan bu yağlar, rafine edilmedikleri sürece faydalı olabilir. Ancak gıda endüstrisi, daha fazla kar elde etmek amacıyla zararlı yağlar üretmektedir.

Bitkisel sıvı yağlara (kanola, soya, ayçiçeği, pamuk, safran vb.) yüksek basınç ve ısı altında hidrojen eklenmesi sonucu trans yağlar ortaya çıkmaktadır. Bu işlem sonucunda insan sağlığına zararlı bir yağ türü elde edilmektedir. Bu nedenle, trans yağlar doğal değil, sentetik ve sağlıksız yağlardır. Ayrıca, yüksek ısılarda işlem gören yemeklik yağlar da trans yağlar oluşturabilirler.